Vsi članki

4 koraki za hitro izboljšanje vaše angleške izgovorjave

Pravilna izgovorjava je ena najtežjih stvari pri učenju novega jezika. Uporabite te 4 korake, da okrepite svojo samozavest še danes!

1. Poslušajte zelo pozorno

Izgovorjave ne morete izboljšati z branjem angleščine. Besede morate slišati jasno in glasno med samo izgovorjavo. Uporabljajte podcaste, zvočne knjige ali glasbo. Zelo pozorno poslušajte vsako besedo, ki jo izgovori materni govorec. Vadite tako, da posnemate naglas govornika. Obstaja veliko avdio / video lekcij, ki so posebej oblikovane za pomoč pri delu na vaši izgovorjavi.

2. Poslušajte se zelo pozorno

Eno je zaznavanje majhnih razlik v naglasu maternih govorcev, precej težje pa jih je posnemati v svojem govoru! Odličen način za to je, da se snemate med govorjenjem angleškega jezika in posnetek predvajate. Katere besede še vedno zvenijo, kot da jih govorite v svojem domačem naglasu? Ali lahko natančno ugotovite, kaj pri vaši izgovorjavi ne zveni prav dobro?

3. Bodite pozorni na poudarek in intonacijo

Praviloma je v angleščini poudarek na predzadnjem zlogu. Če poskušate izreči novo besedo, je običajno najlažje poskusiti na ta način. Vendar pa vse besede v angleščini ne sledijo enakemu vzorcu in angleške besede lahko pogosto spremenijo svoj pomen, odvisno od zloga, ki ga poudarite. Na primer, vzemite besedo »present «. Ko jo izgovorite »PREsent«, pomeni bodisi darilo (»prinesel sem vam darilo za rojstni dan«), bodisi, da je nekdo / nekaj prisotno v sobi (npr. »Bila je prisotna na sestanku«). Ko jo izgovorite »preSENT«, postane glagol, ki pomeni nekaj pokazati ali dati (»Želel bi predstaviti svojo novo sliko«). Resnično je pomembno, da to naredite prav, če želite zveneti kot naraven govorec.

4. Osredotočite se na »minimalne pare«

Veliko besed v angleščini izgleda, kot da bi se morale rimati ali imeti podobne zvoke, vendar temu ni tako. Druge črke ali soglasniki so lahko v vašem materinem jeziku skoraj enaki, toda zvenijo zelo različno angleškemu ušesu. Imenujejo se minimalni pari in učenje razlik med njimi je zelo pomembno za izpopolnjevanje izgovorjave. Da bi začeli, poskusite poslušati to odlično lekcijo iz LetThemTalkTV: 15 MINIMAL PAIRS. Do you know the right pronunciation?

Začnite z učenjem angleščine še danes!

Ustvarite brezplačen račun in pričnite z učenjem angleščine še danes!
Ustvarite račun