Vsi članki

10 nasvetov za samostojno učenje angleščine doma

Če želite tekoče govoriti angleško, vam za to ni treba živeti v angleško govoreči državi. Če ste pri tem še nekoliko iznajdljivi, vam sploh ni treba zapustiti rodnega mesta. S pomočjo teh 10 nasvetov boste izboljšali angleščino, ne da bi sploh zapustili svoje mesto.

1. Obkrožite se z angleščino

Da se obkrožite z angleščino ni potrebno, da se nahajate v angleško govoreči državi. Poiščite načine, kako lahko angleščino vključite v vsakdanje življenje tudi od doma. V angleščini lahko zapišete nakupovalni seznam, berete časopis, poslušate radio, pišete dnevnik, ali jo na poti v poslušate na telefonu.

2. Ustvarite si angleške prijatelje

Tudi če ne živite v angleško govoreči državi, verjetno v vaši bližini živi veliko tujcev. Poiščite načine, kako se lahko srečate z angleškimi govorci: obiščite tuje bare in restavracije, vključite se v športne ali družabne klube ali organizirajte jezikovne izmenjave. Pri lokalni turistični agenciji se lahko celo prijavite kot turistični vodič ter tako spoznate angleško govoreče posameznike z vsega sveta.

3. Poiščite partnerje za študij

Za vadbo angleščine ne potrebujete domačih govorcev angleščine. Poiščite študijskega partnerja ali ustanovite angleški klub v katerem se redno sestajate, da bi govorili angleško. Drug drugega lahko tako motivirate, ter se s pomočjo drugim naučite jezika.

4. Uporabljajte pristno gradivo v angleškem jeziku

Zgolj branje angleščine v učbenikih lahko postane precej dolgočasno. Poskusite z branjem besedil v angleščini, ki so napisana s strani domačih govorcev in so tem tudi namenjena. Sprva bo takšno branje izziv, a bo vse skupaj postalo zanimivo, ko boste videli, kako dobro vam gre od rok. Če vam ne uspe najti angleških knjig ali revij, uporabite internet, da tako vsak dan preberete novice v angleščini.

5. Uporabljajte splet

Uporabljajte splet in tako boste lahko v stiku z ljudmi z vsega sveta. Pridružite se klepetalnicam ali forumom, pojdite na spletni tečaj angleščine ali si poiščite nekoga, s kom si boste dopisovali in pri tem ob učenju različnih kultur vadili angleščino. Z uporabo socialnih omrežij zdaj lažje kot kdaj koli prej ostanete v stiku s prijatelji z vsega sveta.

6. Zastavite si realne cilje

Dajte si razlog za študij: si želite napredovanja, pogovora s tujimi kolegi, študija v tujini ali želite v angleško govoreči državi preživeti svoje naslednje počitnice? Postavite si kratkoročne, pa tudi dolgoročne cilje in spremljajte svoj napredek.

7. Prisluhnite pravi angleščini

S poslušanjem angleščine normalne hitrosti govora razvijajte svoj sluh, tudi če ne razumete vsega. Poslušanje lahko vadite tudi tako, da besedilu prisluhnete, ne da bi pri tem imeli možnost videti zapisane besede. Ne bojte se besedilu prisluhniti večkrat, da bi tako ujeli kakšno zanimivo besedo ali nenavaden besednjak. Na spletu lahko precej enostavno najdete brezplačne angleške podcaste. Prav tako ima veliko število angleško govorečih tiskovnih agencij na spletu brezplačno dostopne zvočne in video novice.

8. Poiščite zabavne načine za učenje novih besed

Če radi pojete, potem poiščite besedilo za svoje najljubše angleške pesmi. Če se spomnite kaj zanimivega, si to zapišite na samolepljivi listič, ki ga prilepite po svoji hiši ali stanovanju. Ustvarite smešne stavke ali si poleg novih besed narišite sličice, da si jih tako lažje zapomnite.

9. Spoznajte kulturo

Spoznajte prebivalce in kulturo angleško govorečih držav. Pri učenju jezika ne gre zgolj za slovnico in besedišče, marveč tudi za komunikacijo z ljudmi, ki imajo drugačen način razmišljanja in govorjenja!

10. Karkoli že počnete, zabavajte se!

Za učenje jezika je potrebno veliko dela, pa vendar je večja verjetnost, da se boste zastavljenih ciljev držali. Če se boste pri tem zabavali. Igrajte igre, rešujte križanke, prepevajte pesmi, berite stripe in naj vas ne skrbi preveč, ali pri tem delate napake – napake so pogosto način, da se jezika najboljše naučite!

Začnite z učenjem angleščine še danes!

Ustvarite brezplačen račun in pričnite z učenjem angleščine še danes!
Ustvarite račun