Vsi članki

8 orodij in nasvetov za učenje angleščine na učinkovit način

Čas je, da se vprašate: Kako samozavestni ste? Vaš odgovor bi moral biti: Popolnoma samozavestni. In če je to res, potem veste, da lahko zagotovo samostojno se naučite angleščino, kajne? To je odlično! Ker kamor koli greste, je angleščina vaše najboljše orodje za komuniciranje z drugimi ljudmi. In če ste dovolj samozavestni, lahko preskočite vse drage angleške tečaje in ogromne učbenike ter poskusite stvari delati po svoje.

Zakaj se samostojno učiti angleščino?

Mnogi učenci angleščine se počutijo negotove glede samostojnega študija. Toda kmalu ugotovite, da vse vire, ki jih potrebujete, najdete doma. Resnica je, da internet ni samo vaš najboljši vir za učenje angleščine, temveč tudi najlažji način za študij doma kadarkoli želite. In sploh ni treba, da ostajate doma ves čas samo zato, da se učite. Ko imate vire, ki jih potrebujete, jih lahko vzamete s seboj in se učite kjerkoli želite. Najboljše je, da se lahko učite v lastnem tempu, ne da bi morali slediti lekcijam instruktorja ali dosežkom vaših sošolcev. Lahko se učite v udobnem tempu, kar naredi učenje bolj učinkovito izkušnjo za vas.

8 načinov, kako se motivirati za samostojno učenje angleščine

Torej, kako lahko začnete svoje potovanje samostojnega učenja? Najprej poiščite način, s katerim se počutite najbolj udobno, in nekaj, kar vam hkrati tudi ustreza. To bi moralo okrepiti vašo motivacijo, dokler ne boste pripravljeni uporabiti drugih pristopov samostojnega učenja angleščine. Tu je 8 načinov, kako začeti danes:

1. Poslušajte glasbo in se naučite vse besedila

Vsakdo ima rad glasbo. Vendar pa morate za učenje angleščine ostati pri angleških pesmih. Kaj so vaše najljubše pesmi trenutno? Ali vam je všeč Ed Sheeran ali Maroon 5? Vadba s priljubljenimi pesmimi je vedno boljša, saj jih vedno slišite igrati, tudi če ste v avtu, v trgovini ali v nakupovalnem centru. Lahko jih tudi poslušate na angleških radijskih postajah na spletu. Kar zadeva glasbeni žanr, se morda želite izogibati rocku in rapu, saj so besedila pogosto nejasna (prehitra ali težko slišna). To ne bo dobra praksa za vaš govor in izgovorjavo.

2. Oglejte si angleške videoposnetke o vaših interesih

Ogled intervjujev in ocen vam bo pomagal spoznati pogovorno angleščino - kako bi se morali sporazumevati z drugimi ljudmi. Ne rabi biti formalen intervju ali ocena. Morda vam je všeč tehnologija in želite izvedeti več o določenem modelu. Zakaj ne bi poslušali ocene? Če imate radi filme, si lahko ogledate intervjuje s svojimi najljubšimi igralci in igralkami. Kaj pa gledanje True or False with Johnny Depp? Zares ni pomembno, ali je intervju ali ocena nedavna, pomembno je, da poslušate in se učite iz pravega angleškega gradiva.

3. Oglejte si angleške filme in TV oddaje

Ogled angleških filmov in TV oddaj vam prav tako pomaga izboljšati vaše govorjenje in razumevanje jezika. Slišali boste lahko veliko ljudi, ki se pogovarjajo med seboj, uporabljajo najnovejše oblike angleščine. To vam bo pomagalo, da se naučite pogosto uporabljenih žargonskih izrazov, angleških idiomov in fraz ter razširilo vašo angleško besedišče. Če imate težave pri razumevanju, kaj igralci govorijo, lahko najprej poskusite uporabiti podnapise. Ko se bolje spoznate z besedami, pa poskusite odstraniti podnapise in preizkusiti vaše razumevanje angleščine.

4. Preizkusite svojo slovnico z spletnimi angleškimi kvizi

Ko se samostudirate, je ena od možnih težav, da morda spregledate napake, ki jih delate. Po drugi strani pa je to razlog, zakaj je samostojno učenje angleščine tako odlično - vedno lahko preverite, ali ste pravilni ali napačni. Za samostojne učence je vedno vprašanje "Ali sem pravilno?" Enostaven način, da preverite svoje znanje, je, da naredite brezplačne spletne angleške teste. Ti kvizi bodo preizkusili vašo slovnico, konstrukcijo stavkov, razumevanje in še veliko več. Opravite te teste tedensko ali mesečno, da se prepričate, da ste na pravi poti.

5. Klepetajte s prijatelji na spletu

Pogovor s prijatelji na spletu je zabaven način samostojnega učenja angleščine, ne da bi se tega sploh zavedali. To je drugačno od pogovora s učiteljem ali študija v razredu ali celo uporabe angleščine pri delu, ker je sproščeno in jezik je enostaven. Lahko klepetate prek Facebook Messengerja, prek tvitov na Twitterju ali celo prek glasovnih klicev na WhatsAppu. Klepetanje je neverjeten način učenja angleščine, ker v praksi uporabljate to, kar ste se naučili, na sproščen, brezstresen način. Prek tipkanja prek tipkovnice lahko preverjate slovnične napake, preden pritisnete gumb enter. Z glasovnimi klici na spletu vadite pogovorno angleščino. Poleg tega, če svoje prijatelje prepričate, naj z vami govorijo angleško, to postane za vas še bolj motivacijska naloga. Ne samo, da jim lahko dokažete, da vaša angleščina postaja boljša, ampak se tudi bolj izpolnjeno počutite, ko lahko kadarkoli svobodno klepetate v angleščini s svojimi prijatelji.

6. Berite e-knjige, članke in spletne revije

Branje je tako pomembno kot poslušanje pri učenju angleščine. Branje in poslušanje oboje ostrita um in vas učita razmišljati tudi v angleščini. Govorniki angleščine kot tujega jezika vedno morajo v svojih mislih prevajati angleščino, kar povzroča zamudo pri njihovem odzivanju. Če pa je um treniran, da razmišlja v angleščini, bo lažje razumeti in govoriti jezik. Več ko berete, več izpostavljenosti angleški strukturi stavkov, novemu besednjaku in formalnim ter neformalnim vzorcem govora dobite. To pomeni, da imate na izbiro celo množico stavkov, ko začnete govoriti angleško. Internet je zakladnica angleških e-knjig, člankov in revij. Najdite vir z temo, ki vas resnično zanima. Vam je všeč kuhanje, vrtnarjenje ali branje o medosebnih odnosih? Lahko berete karkoli želite, saj je vsaka nova beseda, ki se je naučite, ali stara beseda, ki jo ponovno naučite, dodaten znanje in praksa za vas.

Začnite z učenjem angleščine še danes!

Ustvarite brezplačen račun in pričnite z učenjem angleščine še danes!
Ustvarite račun

7. Pišite o nečem, o čemer razmišljate

Na koncu boste morali v praksi uporabiti tisto, kar ste se naučili s samostojnim študijem. Odličen način za začetek je, da napišete nekaj svojega. Ni nujno, da gre za objavljen članek na spletu, lahko preprosto začnete s osebnim dnevnikom. Pisanje lastnega dela združi vse, kar ste se naučili - koliko veste o angleški slovnici, besednjaku in splošnem razumevanju. Po pisanju preverite svoje delo na morebitne napake. Za to je najbolje, da svojo sestavino shranite v datoteko, tako da lahko uporabite programe za preverjanje slovnice, ki bodo našli napake v vašem delu.

8. Govorite angleško kjerkoli greste

Vaja in učenje angleščine ne bi smelo biti omejeno doma ali s ljudmi, ki jih poznate. Če ste v angleško govoreči državi in greste v nakupovalni center po določen izdelek, se pogovorite s prodajalko v angleščini in ne bodite nervozni! Pred odhodom od doma poiščite vse besede, ki jih potrebujete, da postavite vprašanja in kupite svoj izdelek. To vam pomaga razložiti, kaj želite, in tudi razumeti odgovore, ki jih boste slišali. In če se po telefonu sprašujete o storitvi ali izdelku, govorite angleško. Kolikor je mogoče, poskusite govoriti angleško kjerkoli ste in kamorkoli greste, tudi če oseba, s katero se pogovarjate, ni resnično vešča. Gre za komunikacijo!

Uspešno samostojno učenje angleščine

Ne razumite me narobe, samostojno učenje angleščine ni enostavno - vendar je zagotovo mogoče. Z delom in odločnostjo je to izziv, ki ga lahko premagate. Vedno se morate držati motivirani in spodbujeni. Vedno podpirajte sebe in se spomnite, zakaj se želite naučiti angleščine. Poleg tega bo postavljanje cilja v mislih ohranjalo vašo motivacijo. Lahko si zastavite tedenski cilj, kot je naučiti se 20 novih besed v tednu ali govoriti samo v angleščini v enem pogovoru s prijateljem. To vam bo pomagalo ostati motivirani. Lahko to storite! Verjemite vase!